Årets kock

I Sverige är allt mer människor intresserade av matlagning. Åtminstone att titta på matlagningsprogram av utbudet att döma vid en titt på tv-kanalernas tablåer.

Därmed är klivet inte långt till att följa den årliga tävlingen i matlagning – Årets kock.

Fast de flesta nyfikna och matintresserade, är måhända inte bekanta med att det är Sveriges mejeriföretag, som genom organisationen Svensk Mjölk, arrangerar denna prestigefyllda tävling sedan 1983.

 

Officiellt svenskt mästerskap
Årets kock upphöjdes till att vara det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning år 2000. Förutom att vinnaren av denna illustra tävling blir svensk mästare i professionell matlagning med titeln Årets kock, vinnaren får också Gastronomiska akademiens Mejerimedalj och en studieresa. Inte undra på att en vinst i den statusbemängda tävlingen hägrar.

Female chef preparing plates of food, female cook in background

Female chef preparing plates of food, female cook in background

 

LRF värd i Årets kock åren 2012-2015
LRF – presentatör i Årets kock under åren 2012-2015. Syftet med engagemanget är att bönder och kockar vinner på ett ökat samarbete. Den svenska gastronomin utvecklas samtidigt som svenska bönder kan svara på kockarnas efterfrågan på fullgod och hållbar livsmedelsproduktion med god djuromsorg för att optimera fina smakupplevelser.

 

Årets kock 2015
Under Årets kock 2015 var LRF värd för semifinalerna och sista chansen.

 

Semifinal 1 gick av stapeln i Halmstad den 14 oktober 2014. Man höll till på Hotell Tylösand. Inalles tävlade 12 kockar. Direkt till final gick David Lundqvist och Daniel Müllern.

 

Den andra semifinalen ägde rum i Borlänge den 24 oktober 2014. Skådeplatsen var Hotell Galaxen. Här tävlade ytterligare 12 kockar. Av dem gick Anders Karlsson och Markus Westh direkt till final!

 

Under Sista Chansen som utspelades på Folkets Hus i Umeå, den 11 november 2014, tävlade åtta semifinalisterna med bäst poäng om de sista fyra platserna i finalen. Av dessa gick Daniel Engellau, Emma Erlandsson, Saori Ichihara och Thomas Sjögren vidare till final.

 

Finalen i Årets kock ägde rum på Gothia Towers i Göteborg, den 5 februari 2015.

Thomas Sjögren korades till vinnare av Årets kock 2015. Han vann även Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld. Silvret gick till Daniel Engellau och bronset till Saori Ichihara.

magazinum